Bilgoraj Jewish survivors Organization - Israel         

שושנה אדומה

 

משפחת ברמן אהרון וגיטל מבילגוראיי

 

חומר זה הוגש לנו באדיבותו של מר דניאל ברמן. דניאל, עו"ד במקצועו, מתגורר ברעננה, והוא חוקר ומחפש מידע ככל שרק ניתן על משפחתו, ובעיקר סבו וסבתו שחיו בבילגוראיי. 

 

סבו של דניאל – היה אהרון ברמן ושם אשתו היה גיטל. אהרון ברמן היה כותב בקשות משפטיות (עו"ד/נוטריון) – כנראה היחיד בעיר או בסביבה והיה מראשי הנהגת התנועה הציונית בבילגוראיי. שמו מופיע בספר חורבן בילגוראיי יש גם אזכור עליו באתר האינטרנט הרשמי של בילגוראיי [בפולנית] שהלינק שלו הוא:

http://www.bilgoraj.lbl.pl/hist/dzieje/po_odzyskaniu.php

 

הסבא – אהרון ברמן יליד בילגוראיי היה כנראה אדם מאוד  מיוחד ומוכר בעיירה, כי לא היו הרבה עו"ד (כותבי בקשות) בעיירה והוא גם היה מראשי התנועה הציונית. וודאי שהיה מראשי האינטליגנציה בעיירה, אינטלקטואל בורגני שידע 5 שפות על בוריין (גרמנית, רוסית, פולנית, יידיש ועברית). מצבם הסוציו אקונומי לפני המלחמה היה כנראה גבוה ביותר. ביתם היה בשולי העיירה ליד היער, הם גרו בבית דו משפחתי יחסית גדול ומפואר ועשוי מאבן. הייתה להם מבשלת ועוזרת והיה להם ביטוח בריאות  פרטי! – דבר נדיר באותם ימים. ומקומו לא נפקד גם בין באי בית הכנסת.

עם פרוץ המלחמה ושריפת העיר הם ברחו ליערות וניסו להגיע לחלק הרוסי. לפי מה שדודתו של דניאל [שגרה עד היום בפולין] מספרת – עצרה אותם יחידה צבאית אוסטרית והסב שדיבר גרמנית שוטפת שוחח כל הלילה עם קצין היחידה וכנראה לאחר שהלה קיבל גם שוחד לא קטן - הם הצליחו לעבור את הגבול ללבוב, שם הם נרשמו כמעוניינים לחזור לפולין במסגרת תכנית הרפטריאציה והועלו 'אחר כבוד' לרכבות לסיביר כגורם עוין למשטר.  האיש היה  אנטי קומוניסט מובהק – המשפחה הוגלתה למעמקי סיביר ולא הורשתה כמו יהודים פולנים אחרים לאחר הסכם הפולני סובייטי, לעבור לרפובליקות הדרומיות. הסבא והסבתא ועוד בני משפחה ואחים לא שרדו את התקופה בסיביר. למיטב ידיעתו של דניאל המשפחה הוגלתה לאזור נובוסיבירסק ומשם עוד צפונה למחנה עבודה נידח. ידוע לו גם כי הסבא ישב שם בכלא בצינוק כנראה בשנת 42 או 43, אחר כך נפטר הסב אהרון כנראה בחורף הקשה של 1943 כשהוא מוכה רעב ובעיקר ייאוש אחרי התקופה שבילה בצינוק (עקב הלשנה של פולני יהודי  לרשויות - שהוא ציוני וכי הוא בז לקומוניסטים – סבא אהרון היה איש גאה שכנראה לא ידע לשמור על פיו, לפי מה שבנו [אביו של דניאל] זוכר הוא סיפר כנראה בדיחה צינית על המשטר). הוא עוד הספיק לצאת מהבקתה נפל ונחבלה בראשו, חזר למיטה של בנו,  כנראה שהרגיש שהוא עומד למות שכן הוא חפן בידי בנו שהיה כבן 10 מספר מטבעות קודם שנפטר במיטתו של הבן בעיירה ירלקובקה ונקבר תחת עץ.  אשתו, סבתו של דניאל גיטלה לבית זילבר שמקורה בחורבישוב – נפטרה בדרך חזרה מסיביר לאוקראינה לקראת סוף המלחמה בתחנת רכבת על גבול פולין – אוקראינה.

 

לאחרונה מצא דניאל במקרה תמונה של הסבא אהרון ושל הסבתא גיטלה ברמן, מדובר בצילום מתוך פנקס ביטוח בריאות שהיה להם ונשמר בעליית גג אצל דודתו של דניאל שעדיין גרה בפולין בוורוצלב.

 

 

ברשומות ארגון יוצאי בילגוראיי נמצאו רק שתי שורות ברשימת הנספים אין ספק שמדובר במשפחה זאת:

שורה

שמות

נספים

208

ברמן אהרן וגיטל ובתם רייזל.

3

209

ברמן חיה

1

 

חיה ברמן – כנראה  אמו של אהרון. כנראה שנרצחה ב1939 עם כניסת הגרמנים לבילגוראיי.

 

לאהרון וגיטלה ברמן היו חמישה ילדים:

מינה ברמן - האחות הגדולה של אביו של דניאל. (ילידת 1924 עלתה לארץ עם אביו של דניאל ולא נישאה מעולם) היא נפטרה לפני חמש שנים (הפריט היחיד שנשאר מסבו של דניאל – אהרון ברמן, היו התפילין המקוריים שלו שנשמרו מכל משמר עד לאחר מותה של הדודה מינה ברמן – ואז הם קברו אותם)

צילה ברמן -  חיה עד היום בוורוצלב שבפולין.

רגינה ברמן - חיה עד היום בוורוצלב שבפולין.

רייזל ברמן - (נפטרה ברעב ב- 1942 – 1943)

הנריק (צבי) ברמן אביו של דניאל - יליד בילגוראיי. נולד ב- 1932 ומשפחתו כאמור לעיל ברחה ללבוב לצד הרוסי הכבוש של פולין עם פרוץ המלחמה ומשם הוגלו לסיביר בקיץ 1940. צבי ואשתו זינה ברמן – שם נעורים קלוצקובסקי מלודז', הם גמלאים וגרים היום בחולון.

 

להלן תמונות נוספות שהצליח דניאל ללקט:

 

מימין אהרון ברמן, באמצע תמונה 953 -  מינה ברמן (1924 – 2005) בתו  הבכורה של אהרון ברמן (אחותו של צבי). התמונה צולמה בשלהי שנות ה – 30 במשרדו של הסב אהרון בבילגוראיי בעת הקלדה על מכונת הכתיבה.  לאחר מותו של הסב והסבתה – מינה הפכה לראש המשפחה ובזכותה שרדו שאר ילדי המשפחה בסיביר ואחר כך בדרך חזרה בפולין. משמאל: צבי הנריק ברמן כילד בגיל 6-7 בבילגוראיי.

צבי ברמן בסביבות גיל  6-7 תלמיד בית הספר הפולני בבילגוראיי

 

בחזרה לדף הקודם
 

 

 


תיאור: תיאור: תיאור: previous2